[email protected]0207353320
Marckwort Oy

Blogi: Mitä sinun kannattaa kysyä itseltäsi ennen kuin lupaudut esiintymään?

Törmäsin urheiluhallin pukuhuoneessa tenniskaveriini, joka pähkäili, että häntä pyydettiin pitämään esitys ja että pitäisikö mennä ja mitäköhän puhuisi. Hän pohti, mitä kuulijat ajattelisivat hänestä ja hänen aiheestaan ja tietäen, että olen esiintymiskouluttaja, pyysi nopeasti muutamaa vinkkiä.

Aina välillä lupaudumme esiintyjiksi, puhujiksi tai kouluttajiksi johonkin tilaisuuteen. Tilaisuuden lähestyessä saattaa iskeä epävarmuus tai jännitystila, ja alkaa ehkä harmittaa, että tulikin lupauduttua moiseen. Yleisö erottaa hyvän esityksen ja esiintyjän keskinkertaisesta nopeasti ja kyllästyy helposti monotoniseen puhujaan ja tylsään aiheeseen. Entä jos ei pysty täyttämään kuulijoiden odotuksia?

Mistä tietää, milloin kannattaa sanoa ”ei”?

Kysyin ystävältäni seuraavat kysymykset siinä pukuhuoneessa:

  1. Oletko oikea henkilö puhumaan asiasta? Tiedätkö tarpeeksi asiasta ja onko sinulla yleisölle jotain uutta, mielenkiintoista ja hyödyllistä annettavaa? Jos vastaus näihin on ”ei”, kannattaa miettiä, miksi tuhlata omaa ja varsinkin muiden aikaa turhalla tiedolla tai itsestäänselvyyksillä.
     
  2. Onko sillä mitään lisäarvoa, että asia esitetään suullisesti yleisön edessä? Vai saako saman tiedon nopeammin tai helpommin kirjoista tai netistä? Mikäli suullisesta esittämistavasta on kuulijalle etua, ota suullisen esittämisen keinoista kaikki irti. Se, että luet faktat PowerPoint-dioilta kuulijoille, ei ole sitä!
     
  3. Onko sinulla aikaa suunnitella hyvä esitys? Tarvitset aikaa valmisteluihin ja harjoitteluun. Esityksessä tulee olla toimiva rytmitys, eikä aikataulu saa ylittyä. Miten nopeasti puhut? Mitä jos joku kysyy jotain? Tukeeko materiaali esitystäsi? Kaikkeen tähän valmistautumiseen ja suunnitteluun tarvitset aikaa – yleensä enemmän kuin etukäteen kuvittelet.
     
  4. Hallitsetko esiintymisen perusasiat? Niin se vain on, että hyvää puhujaa tai esiintyjää seuraa mieluummin kuin huonoa. Tiedätkö minkälainen esiintyjä olet? Ovatko esimerkiksi seuraavat hallussa: esityksen rakenne, aloittaminen, kehonkieli, äänenkäyttö, mielenkiinnon ylläpito, kysymystekniikat, materiaalin käyttö …  Pyydä aitoa palautetta siitä, mitkä ovat vahvuutesi ja mitä voisit muuttaa. Videoi esityksesi. Mene koulutukseen. Lue esiintymisoppaita. Katso esimerkiksi Tedistä, miten eri esiintyjät esiintyvät. Jotta kehittyisit, sinun kannattaa harjoitella ja esiintyä paljon.
     
  5. Osaatko olla oma itsesi? Tiedätkö vahvuutesi puhujana, esiintyjänä tai asiantuntijana? Mitä tehokeinoja juuri sinun kannattaa käyttää, jotta olet persoonallinen ja vakuuttava? Viekö liiallinen jännitys sinulta pois luontaista liikettä, ilmeitä, hymyä, sujuvaa puhetta ja muita sinulle ominaisia ja toimivia viestittämiskeinoja?
     
  6. Uskallatko? Uskallatko olla parempi esiintyjä? Uskallatko kokeilla jotain toisenlaista? Vai piiloudutko aina saman vanhan, tylsän tavan taakse? Uskalla olla hyvä!

Kaverini pohti sitten pukuhuoneessa näitä kysymyksiä. Sanoin hänelle lopuksi, että jos lupaudut esiintymään, nauti siitä! Tee parhaasi ja käytä hyväksesi tilaisuus ottaa esiintyjänä taas yksi askel eteenpäin – seuraavaa kertaa varten.

Seléne Marckwort

Haluatko kommentoida? Lähetä minulle viesti: selene(at)marckwort.fi