Blogi: Miten teillä perehdytetään?
Onko teidänkin organisaatiossanne meneillään kesätyöntekijöiden rekrytointi? Vaikka vuosi vasta lähti käyntiin, on hyvä jo nyt miettiä, miten kesätyöntekijöiden perehdytys hoidetaan onnistuneesti.
Kuka teillä perehdyttää uudet työntekijät ja miten?
Alla on vinkkejä, jotka auttavat suunnittelemaan ja toteuttamaan tehokasta ja mielekästä perehdytystä.
Suunnitelmallisuus on kaiken A ja O
Onnistunut perehdytys lähtee liikkeelle hyvästä perehdytyssuunnitelmasta. Suunnitelman laatimiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä huolellinen valmistelu maksaa itsensä takaisin. Vaikka yhtenäinen pohja toimii hyvänä lähtökohtana, jokaiselle työntekijälle tulisi luoda yksilöllinen suunnitelma, joka ottaa huomioon hänen taustansa ja osaamisensa.
Hyvässä perehdytyssuunnitelmassa:
- Määritellään tavoitteet selkeästi.
- Käsitellään sekä työn tekniset vaatimukset että organisaation kulttuuri.
- Sovitaan tarkasti kuka, mitä, milloin ja miten perehdyttää.
- Suunnitellaan perehdytys pedagogisesti toimivaksi.
Perehdytys on tiimityötä
Perehdytys on harvoin yhden ihmisen vastuulla. Esihenkilöt, perehdytysvastaavat ja työkaverit muodostavat kokonaisuuden, jossa jokaisella on oma roolinsa. Esihenkilö vastaa kokonaisuudesta ja tavoitteista, kun taas perehdyttäjät jakavat tietoa työtehtävistä ja käytännöistä. Kaikilla osapuolilla tulisi olla hyvät vuorovaikutustaidot ja ymmärrys siitä, miten aikuiset oppivat ja miten perehdyttää onnistuneesti.
Varaa aikaa oppimiselle
Oppiminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat muun muassa aiempi osaaminen, motivaatiotaso ja opetusmenetelmien soveltuvuus. Hyvä perehdytys antaa tilaa syventyä asioihin vaiheittain ja mahdollisuuden kokeilla turvallisesti. Suunnitelmallisuus auttaa varaamaan riittävästi aikaa oppimiseen.
Monipuoliset menetelmät nopeuttavat oppimista
Perehdytyksen vaikuttavuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi valitsemalla oikeat opetusmenetelmät. Perinteisten koulutussessioiden lisäksi itseoppiminen, digitaaliset materiaalit ja konkreettiset tehtävät auttavat perehdytettävää omaksumaan asioita tehokkaasti. Etenkin usein toistuvissa perehdytyksissä kannattaa panostaa kertaalleen laadittuun materiaaliin, joka säästää aikaa jatkossa.
Palaute kehittää perehdyttäjää
Yksi perehdytyksen tärkeä osa on palautteen kerääminen. Kysy perehdytettävältä, miten perehdytys on hänen mielestään sujunut, mitä asioita hän kokee oppineensa ja mihin hän tarvitsee lisää tukea. Palautteen avulla voit kehittää omia taitojasi perehdyttäjänä ja viedä organisaatiosi perehdytyskäytäntöjä eteenpäin.
Asiantuntijan apu kannattaa
Jos organisaatiossasi on tarpeen uudistaa perehdytyskäytäntöjä, oppimisen asiantuntija voi olla suureksi avuksi. Ulkopuolinen näkökulma auttaa laatimaan tehokkaan perehdytysmallin ja kehittämään perehdyttäjien osaamista.
Kun perehdytyksessä panostetaan suunnitelmallisuuteen, yhteistyöhön ja oppimisen tukemiseen, tulokset näkyvät sekä työntekijöiden tyytyväisyyden että organisaation tuloksen parantumisena.
Kysy itseltäsi: miten meillä perehdytetään – miten voisimme olla vielä parempia?
Haluatko kuulla perehdytyskoulutuksista?
Tutustu yritykselle räätälöityyn Perehdyttäjäkoulutukseen!
Tai katso löytyisikö kurssikalenteristamme sinulle sopiva koulutus.
Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yrityksellesi sopiva koulutusratkaisu!