[email protected]0207353320
Marckwort Oy

Blogi: Miten saat osallistujat seuraamaan järjestelmäkoulutuksia paremmin

Järjestelmien kouluttaminen ei aina ole helppoa. Osallistujien tasot ovat hyvin erilaisia, aina ei olla motivoituneita oppimaan, opetettavaa asiaa voi olla vaikea seurata ja yksityiskohtia on hankala muistaa.

Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat osallistujaa seuraamaan järjestelmäkoulutuksia paremmin:

  1. Muuta hiiren koko ja väri kohdasta: ’Hiiren asetukset – Säädä hiiren ja kohdistimen kokoa’. Isompaa ja värikästä nuolta on helpompi seurata kuin pientä mustavalkoista. Aseta hiiri myös niin, että se ei katoa näkyvistä automaattisesti.
     
  2. Liikuta hiirtä rauhallisesti. Irrota käsi hiireltä, kun et siirrä sitä tai klikkaa. Rauhaton hiiren osoitin on haasteellinen seurattava osallistujalle.
     
  3. Kerro, kun aiot klikata. Sano esimerkiksi, että klikkaan tästä vasemmasta ylälaidasta kohdasta xxx. Vie hiiri samalla siihen kohtaan. Odota hetki ja klikkaa sen jälkeen.
     
  4. Aloita kokonaiskuvasta. Näytä ensin PowerPointilla tai ohjekirjassa visuaalinen kokonaiskuva tai kartta kokonaisuudesta. Esittele laajat kokonaisuudet tai pääsivut ensin ja palaa tähän karttaan aina välillä, jotta osallistujat tietävät mihin opetettava asia liittyy.
     
  5. Vältä turhaa sivun vierittämistä. Älä aiheuta merisairautta osallistujille. Toisen henkilön skrollausta ja tietokoneen käyttöä on haasteellista seurata, koska katsojalla ei ole käden kautta tapahtuvaa yhteyttä samoin kuin käyttäjällä, jonka silmät tietävät mitä käsi tekee. Jos sivua kuitenkin täytyy vierittää, kerro katsojalle, että nyt vieritä alas tai ylös hetken.
     
  6. Kehitä muutama visuaalinen muistisääntö joistakin yleisimmistä klikattavista kohdista tai muistettavista asioista. Kertaa näitä visuaalisia muistivinkkejä muutamia kertoja.  (Esimerkiksi: Tämä painike muistuttaa ilmapalloa, joten tätä painamalla pääset lentämään matkalaskuihin – Kuka muistaa mitä tämä ilmapalloa muistuttava painike tekee?)
     
  7. Tee lyhyitä videopätkiä (päälle puhuttua järjestelmän näyttämistä). Otsikoi selkeästi ja laita helposti löydettävään paikkaan. Videota katsellaan yleensä mieluummin kuin pitkää tekstipohjaista selitystä. Lyhyt ja selkeä kirjallinen pikaopas on myös hyvä.

Näiden vinkkien lisäksi on hyvä miettiä kouluttamista ja perehdyttämistä pedagogiselta kannalta. Miten pitkään henkilö jaksaa keskittyä, miten hän muistaa kaiken, mitä hän jo osaa ja mikä oli liian haasteellista. Eri opetustekniikoita voi oppia ja harjoitella sekä kehittyä järjestelmäkouluttajana – ja näin edesauttaa järjestelmän toimivaa käyttöä.