[email protected]0207353320
Marckwort Oy

Blogi: Tuntuuko asian esittäminen ryhmän edessä epämukavalta?

Kouluttajan vinkkejä esiintymisjännityksen hallintaan ja asiantuntijaesityksen valmisteluun.

Onko sinulle annettu jokin puheenvuoro tai pyydetty asiantuntijana puhumaan sinulle tutusta aiheesta, mutta puhuminen muiden edessä tuntuu epämukavalta? Et ole ainoa, useimmilla meistä on samanlaisia tuntemuksia.

Muiden edessä puhuminen on useille jännä paikka. Haluat onnistua ja mielesi alkaa heitellä päähäsi kaikenlaisia ajatuksia, joista kaikki eivät aina ole pelkästään kannustavia. Pelkäämme epäonnistumista, muiden arvostelua, kasvojen menetystä tai alitajunta työntää joistain aiemmista kokemuksista tuntemuksia pintaan.  
Ajatukset saattavat pitää sinut hereillä yöllä ja jopa blokata luovaa valmistautumista puhetilaisuuteen.

Miten voisi hallita esiintymisjännitystä sekä valmistautua ja onnistua paremmin?

Kouluttajan tehovinkit esiintymisjännityksen hallintaan:

  • Muut eivät huomaa jännittämistäsi (vaikka jännitys tuntuu sisälläsi, se näkyy vain vähän ulospäin)
  • Tiedosta, että asioista, joista puhut, voi olla apua monille ja auttaminen on mukavaa
  • Hymyile, innostu ja muuta sisäinen puheesi sallivammaksi
  • Hengitä rauhallisesti ja rentouta mielesi
  • Osallistu esiintymisvalmennukseen joko ryhmässä tai tilaa oma esiintymisvalmentaja. Suurin osa saa valtavasti apua, kun tietää miten valmistautua, rakentaa esitys ja mitä huomioida esiintymisissä.

Tässä lisää vinkkejä, joista voi olla sinulle apua esiintymisjännityksessä:

  1. Mieti mitä hyötyä tiedostasi on muille. 
    Muista, että et mene ‘esiintymään’ (et ole menossa teatteriin näyttelemään😉), vaan menet auttamaan muita. Kirjoita vaikka paperille, mikä kaikki tieto hyödyttää kuulijoita. Kun menemme kuuntelemaan toisten esityksiä, me kaikki toivomme saavamme jotain hyödyllistä ja meidän omaa työtämme helpottavaa tietoa.
  2. Sillä, että asia esitetään suullisesti yleisön edessä, on kuulijalle lisäarvo. 
    Se, että joku kertoo parhaat vinkit, olennaiset pääkohdat tai tiivistetyn yhteenvedon jostain, säästää kuulijoiden aikaa. Tuo esitykseen parhaat vinkit ja esitä ne ymmärrettävästi. Se, että luet faktat PowerPoint-dioilta kuulijoille, ei ole sitä! Mieti esitys kuulijan näkökulmasta – ei sisältö edellä.
  3. Valmistaudu. 
    Tämän olet kuullut aiemmin useasti. Aina aikaa ei kuitenkaan ole.  Vinkki pikaiseen valmistautumiseen on, että kirjoitat paperille vastauksen ainakin ensimmäiseen kohtaan ja jos ehdit, myös seuraaviin.
  4. Kirjoita vastaus kysymykseen MIKSI?
    • Miksi puhut aiheesta
    • Mitä haluat saada aikaan puheellasi? (toimintaa, oivalluksia, keskustelua, jakaa infoa jotakin tarkoitusta varten, saada tietoa muilta, opettaa, …)
  5. Kirjoita paperille 3–5 esityksesi pääpointtia:
    Mitä ainakin toivot, että kuulijat muistavat? Mikä on olennaista kuulijalle ja hänen työtilanteelleen? Mikä on uutta ja mielenkiintoista kuulijoille? Rakenna puheenvuorosi näiden pääpointtien ympärille ja uskalla karsia ylimääräiset pois – ne voi vaikka lähettää heille myöhemmin kirjallisesti.
  6. Kirjoita esityksen alku itsellesi paperille. Näin pääset kivasti käyntiin ja kuulijat kiinnostuvat ja herätät uteliaisuutta. Esimerkkejä aloituksesta:
    • ’Näytän teille syksyn myyntilukuja. Siellä on joitain tuotteita, joiden kohdalla myynti on selvästi laskenut. Mietitään mikä saattaa olla syy ja mitä lähdetään tekemään’
    • ’Meidän järjestelmässämme on muutamia mielenkiintoisia uudistuksia, jotka auttavat teitä tekemään xxx nopeammin. Kerron niistä olennaisimmat teille …’
    • ’Meillä on tehty kysely työtyytyväisyydestä ja siinä on useita kohtia, joiden avulla voitte lähteä kehittämään teidän tiimeissänne toimintaa’
    • ’Teiltä on tullut kyselyitä, mitä palautteita asiakkaat ovat antaneet. Olen koonnut teidän työn kannalta olennaisimmat ja avaan niitä teille.’
  7. Osaatko olla oma itsesi? 
    Mieti minkälainen olet, kun kerrot kollegalle jostain uudistuksesta, tutkimuksesta tai osaamisestasi? Ole innostunut niistä asioista, jotka tiedät, että hyödyttävät kuulijaa ja esitä ne omin sanoin. Muistiinpanoja ja faktoja voi käyttää, mutta älä lue niitä, vaan kerro niistä. Kuulijaa kiinnostaa kuulla aidosti esitettyä hyödyllistä asiaa, joka on ymmärrettävästi muotoiltu. 

    Älä lue paperilta, älä pyri olemaan liian tietäväinen, älä ole jäykkä ja puhu epäluonnollisesti kirjakieltä. Älä pyri olemaan ’esiintyjä’, vaan ole oma paras itsesi höystettynä energialla, innostuksella, hymyllä ja persoonallisella otteella.
  8. Muista ylläpitää katsekontakti yleisöön 😊.

Useimpiin asiantuntijatehtäviin kuuluu asioiden esittämistä isompien tai pienempien ryhmien edessä.

Siksi onkin hyvä valmentautua sekä henkisesti että opiskelemalla hyvän esiintymisen perusteita valmiiksi. Näin olet valmistautunut, kun sinua seuraavan kerran pyydetään puhumaan jostain aiheesta. Se auttaa esiintymisjännityksen hallintaan. Muistuta itseäsi siitä, että puhuminen ei ole esiintymistä vaan auttamista ja hyödyllisen ja tarpeellisen tiedon jakamista.


Blogin kirjoitti esiintymiskouluttaja Selene Marckwort.
Toivottavasti kouluttajan vinkeistä on sinulle apua. Jos haluat päästä harjoittelemaan esiintymistä kouluttajan kanssa ja saada lisää oppeja, voit osallistua hänen seuraavaan esiintymiskoulutukseen, tai tutustu yritykselle räätälöidyistä koulutuksistamme.

Ota yhteyttä, missiomme on auttaa asiantuntijoita onnistumaan esiintyjinä😊