Esiintymiskouluttajan 7 vinkkiä: Miten onnistua esiintyjänä
Oletko menossa pitämään asiantuntijaluentoa tai onko sinua pyydetty pitämään puheenvuoro palaverissa? Miten onnistua ja saada kuulijat kuuntelemaan?
Alla vinkkejä, jotka auttavat sinua toteuttamaan onnistuneen esityksen.
Selkeytä itsellesi ennen esitystä, mikä on esityksesi pointti ja kirjoita tämä yhdellä tai kahdella lauseella muistiin. Mieti esityksesi pääaiheet kuulijoiden näkökulmasta. Selvitä ennakkoon, keitä kuulijasi ovat, mitä tietoa he tarvitsevat ja mikä olisi heille uutta ja mielenkiintoista.
Ota kontakti kuulijoihin heti esityksesi alussa. Katso kuulijoita ja kohdista puhe heille. Lähitilaisuudessa voit astua lähemmäs yleisöäsi ja etätilaisuudessa katsoa kameraan.
Aloita esityksesi kertomalla yleisölle esityksen pointti (ks. kohta 1). Voit aloittaa esityksesi kertomalla, mikä on kuulijoiden tilanne, mitä kuulijat saavat puheenvuorostasi tai miten kuulijat voivat hyötyä jakamastasi tiedosta. Käytä esityksesi alussa mieluiten sinä (tai te)-sanoja ja lauseita kuin minä (me)-puhetta.
Puhu selkeästi ja vaihtelevasti. Muista, että et luennoi, vaan keskustelet yleisösi kanssa luontevasti. Voit analysoida omaa puhetyyliäsi ja pohtia esimerkiksi puhenopeutta, intonaatiota, volyymia, maneereita ja varsinkin sitä, että onko puheesi helposti kuunneltavaa? Pyydä palautetta ja nauhoita puhettasi.
Pidä esitysmateriaali napakkana ja tyylikkäänä. Muista, että esitysmateriaali on yleisöä varten – ei sinua varten. Varmista, että esitysmateriaali auttaa kuulijaa seuraamaan puhettasi ja ymmärtämään pointtisi. Yleisön on helpompi seurata esitystäsi, jos käytät tekstin sijaan välillä kuvioita, kaavioita tai korostuksia. Jos sinulla on kattava materiaali, jota kuulijat tarvitsevat myöhemmin, voit tehdä lyhyen version näytettäväksi esityksessä ja lähettää kattavan materiaalin esityksesi jälkeen kuulijoille luettavaksi.
Auta kuulijoitasi keskittymään aiheeseen. Keskittyminen varsinkin etätilaisuuksissa herpaantuu hyvin nopeasti. Kuulijat täyttävät hitautta ja tylsistymistä multitaskaamalla. Sinun tehtävänä on saada kuulijat pysymään kuulolla innokkaina. Tämä onkin monelle haasteellista. Mielenkiintoinen aihe auttaa, ja tämän lisäksi puhujan kannattaa kiinnittää huomioita myös siihen, miten paljon vaihtelua puheessa on. Pyri lisäämään puheeseen retorisia kysymyksiä, esimerkkejä ja pientä keveyttä sopiviin kohtiin.
Muista, että et ole puhumassa itsesi takia, vaan kuulijoiden hyödyksi. Tarkkaile asennoitumistasi esiintymiseen ja valmistaudu esitykseen hyvin. Puhujaa, joka on aidosti itse innostunut aiheesta ja haluaa innostaa muita, on ilo kuunnella. Tehtäväsi on auttaa ja jakaa hyödyllistä tietoa.
Jos kaipaat apua tullaksesi paremmaksi esiintyjäksi, katso kurssikalenterista itsellesi sopiva koulutus tai ota yhteyttä, niin rakennetaan sinulle tai yrityksellesi sopiva toteutus.